Producenci

Duża stolnica bambusowa – czy warto mieć ją w kuchni?

Duża stolnica bambusowa – czy warto mieć ją w kuchni?

Bambus to roślina pochodząca z tropikalnych terenów Azji. Rośnie także w obu Amerykach, w Afryce i Australii. Od wieków powszechnie używa się jej do wytwarzania przedmiotów codziennego użytku. Wyroby z tego surowca coraz częściej goszczą także w europejskich kuchniach. Zyskują uznanie profesjonalistów i pasjonatów gotowania ze względu na dużą wytrzymałość i estetyczny wygląd. Czytaj dalej i dowiedz się, czy duża stolnica bambusowa znajdzie zastosowanie w Twojej kuchni.

Czy duża stolnica bambusowa jest dobrym wyborem dla Ciebie? 

Stolnica to jedno z podstawowych akcesoriów kuchennych. Gładka i równa powierzchnia pozwala na zagniatanie, formowanie i wałkowanie masy. Przygotujesz na niej ciasta drożdżowe i kruche ciasteczka. Ponadto stworzysz spody do pizzy, a także pierogi i makarony. Duże stolnice bambusowe najczęściej zabezpieczone są podwyższeniami z trzech stron, które zapobiegają wysypywaniu się mąki i innych produktów na stół.

Duże stolnice bambusowe to wybór na lata. Wykonane z trwałego materiału, znajdują swoje zastosowanie w kuchniach całego świata. Nie tylko doskonale się prezentują, ale także gwarantują trwałość i solidność wykonania. Są niezbędnym elementem każdego domu i profesjonalnej gastronomii, w których piecze się i gotuje potrawy, wymagające dobrze rozwałkowanego ciasta. 

Jaki rozmiar stolnicy bambusowej wybrać? 

Stolnice bambusowe dostępne są w kilku rozmiarach, więc z łatwością dopasujesz odpowiedni model do swoich potrzeb. Największe pozwolą Ci na swobodne rozwałkowanie ciasta na pierogi i torty. Nieco mniejsze, a zarazem lżejsze modele przeznaczone są do niewielkich kuchni. Najmniejsze sprawdzą się w roli deski do krojenia mięs i warzyw, a także przygotowania ciasta na drobniejsze wypieki. Nie zajmują dużo miejsca i są bardzo poręczne.

Rozmiar stolnicy bambusowej dopasuj do wielkości blatu, na którym zamierzasz pracować. Pamiętaj jednak, że niewielkie modele, dają znacznie mniejsze pole manewru. Jeśli zamierzasz przygotowywać większe ciasta lub znaczną ilość pierogów, zdecyduj się na dużą stolnicę bambusową. 

Zalety dużej stolnicy bambusowej 

Duże stolnice bambusowe to duża przestrzeń robocza, która pozwoli Ci z łatwością przygotować ciasto na wiele potraw. Dzięki materiałowi, z którego została wykonana, jest solidna i stabilna. Nie do podważenia jest jej trwałość, która sprawia, że wystarczy na lata, a dobrze przechowywana, nawet na pokolenia. 

Ekologiczne stolnice do każdej kuchni 

Bambus jest materiałem ekologicznym. Wiele gatunków tej rośliny rośnie nawet o 1 metr w ciągu doby. Duże stolnice bambusowe docenią głównie miłośnicy ekologii, którzy cenią sobie naturalne i biodegradowalne przedmioty codziennego użytku. Co więcej, materiał bambusowy jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Powstaje z mocno sprasowanych traw bez użycia kleju i innych szkodliwych substancji. Nie bez znaczenia są jego antybakteryjne właściwości oraz prostota z jaką utrzymasz stolnicę w czystości. 

Uniwersalne zastosowanie 

Duża stolnica bambusowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przygotujesz na niej ciasta i torty, a także pierogi czy kopytka. Ponadto dzięki wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania pokroisz warzywa, owoce, a nawet mięsa. Z łatwością przygotujesz sery i stworzysz rozmaite przekąski. Nie musisz się przy tym obawiać, że powierzchnia stolnicy się odbarwi lub przejdzie ich zapachem. 

Zachowaj niepowtarzalny smak potraw 

Produkty wytwarzane z bambusa nie wpływają na smak i zapach potraw, z którymi mają styczność. Ma to szczególnie duże znaczenie podczas zagniatania ciasta i krojenia mięs. Stolnice bambusowe wykonywane są z mocno sprasowanej trawy, której zbita struktura sprawia, że nie wsiąkają w nią płyny. Nie wchłania wilgoci i nie odbarwia się, więc nie przejmuje zapachu potraw i zachowuje estetyczny wygląd. 

Solidne i trwałe stolnice bambusowe 

Głównym atutem dużych stolnic bambusowych jest ich wytrzymałość. Materiał, z którego zostały wykonane, jest znacznie elastyczniejszy i odporniejszy na zarysowania niż drewno. Nie pęka i rzadko się odkształca. Przy tym jest delikatny, więc nie niszczy powierzchni, na której leży. Co więcej, jest odporny na wysokie temperatury, więc nic się nie stanie, jeśli przypadkiem odstawisz na niego gorący garnek lub blachę. Dzięki lekkości materiału łatwo przeniesiesz stolnicę w inne miejsce. 

Jak czyścić stolnicę bambusową? 

Duża stolnica bambusowa i jej mniejsze odpowiedniki nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Pozostałości mąki zetrzyj miękką ściereczką. Jeśli chcesz zeskrobać przyklejone ciasto nożem, zadbaj o to, żeby nie uszkodzić powierzchni. Po każdym użyciu możesz ją także przemyć gąbką nasączoną wodą z dodatkiem cytryny lub octu. Następnie postaw ją pionowo, żeby ociekła z wody lub wytrzyj na sucho papierowym ręcznikiem.

Dobrym sposobem na przedłużenie żywotności bambusowych wyrobów jest impregnacja. Możesz do tego celu wykorzystać zwykły olej roślinny. Pamiętaj o tym, żeby unikać przechowywania stolnicy bambusowej w pobliżu kuchenki gazowej i grzejnika. Znajdź dla niej suche, higieniczne miejsce o stałej temperaturze. Dzięki temu zachowasz ją w idealnym stanie przez długie lata i nie będziesz się martwić, że z czasem popęka.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl