Garnki do gotowania na parze
Gotowanie na parze stale zyskuje nowych zwolenników – nie tylko wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Tak przygotowywana żywność jest bowiem soczysta, miękka i wyjątkowo smaczna. Aby umożliwić wygodne gotowanie w ten sposób, w naszej ofercie przygotowaliśmy specjalne wkłady, które sprawią, że dowolny garnek może stać się odpowiedni do gotowania na parze. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!
Wkłady do gotowania na parze w różnych rozmiarach
Żeby zacząć przygotowywać posiłki na parze, wcale nie trzeba zaopatrywać się w parowar ani nawet w oddzielny garnek – wystarczy wybrać nasze wkłady! Takie wkłady do gotowania na parze wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, dzięki czemu mają wysoką odporność na korozję. Aby zyskać dodatkową powierzchnię do przygotowywania składników na parze, należy umieścić wybrany produkt we wnętrzu dowolnego garnka lub na jego górze.
Jaki wkład do gotowania na parze wybrać?
Wybierając wkład, koniecznie należy zwrócić uwagę na jego wymiary – niektóre wkłady są dostosowane do umieszczenia w garnkach o różnej średnicy (od 20 do 22 cm), a inne będą pasowały wyłącznie do garnków o konkretnych wymiarach (np. 20, 22 lub 26 cm). Można zdecydować się zarówno na wkład, który nakłada się na górę garnka, jak i na taki, który należy umieścić w jego wnętrzu – pierwsza opcja może być dla wielu osób wygodniejsza, gdyż jest dodatkowo wyposażona w dwa uchwyty. Dzięki różnej wielkości wkładom można zyskać zarówno duży, jak i mały garnek do gotowania na parze – w zależności od tego, czy gotuje się tylko dla siebie, czy też dla całej rodziny. Idealnym rozwiązaniem będzie w takiej sytuacji uniwersalny wkład pasujący do garnków o różnej średnicy.
Wygodny garnek do gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze, które można „stworzyć” dzięki wkładom dostępnym w ofercie sklepu kuchenne.pl, są wyjątkowo wygodne w użytkowaniu. Wszystko dzięki dwóm ergonomicznym uchwytom, w które wyposażone zostały niektóre produkty. Pozwalają one przenieść przygotowywane składniki bez ryzyka poparzenia. Co więcej, stal nierdzewna, z której wykonane są oferowane wkłady, umożliwia ich mycie w zmywarce, przez co można oszczędzić sporo czasu oraz wody, które trzeba by poświęcić podczas ręcznego zmywania. Dodatkowo wkłady do gotowania na parze są wykończone wysokim połyskiem, dzięki czemu będą idealnie komponować się z pozostałymi naczyniami w każdej kuchni.
Dlaczego warto gotować na parze?
Wybierając garnek parowy, można zacząć przygotowywać różnorodne składniki potraw w znacznie zdrowszy sposób – przede wszystkim bez użycia tłuszczu, przez co będą znacznie bardziej lekkostrawne. Warzywa, mięso, owoce morza, a nawet makarony i ryż – garnek do gotowania na parze pozwala na zdrowe przygotowywanie naprawdę wielu składników bez ryzyka utraty zawartych w nich witamin i wartości odżywczych. Co więcej, gotując na parze, nie ma potrzeby używania soli, dzięki czemu można znacznie ograniczyć jej spożycie. Zamiast tej przyprawy wystarczy dodać kilka aromatycznych ziół.
Gotowanie na parze to nie tylko korzyści dla zdrowia – przygotowywanie w ten sposób dań jest również niezwykle proste i szybkie. Wystarczy bowiem umieścić wybrane produkty na wkładzie i zacząć podgrzewać znajdującą się w garnku wodę, a gotowanie będzie odbywać się samo – należy jedynie co pewien czas kontrolować, czy wszystko przebiega prawidłowo. W ten sposób nawet osoby, które rzadko gotują i nie czują się w tej materii najlepiej, mogą zacząć przygotowywać posiłki nie tylko samodzielnie, lecz również zdrowo.