kuchenne.pl  | Akcesoria kuchenne i wiele więcej!
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kategorie blog

Jak przechowywać wędliny? Wszystko, co musisz wiedzieć

Jak przechowywać wędliny? Wszystko, co musisz wiedzieć

Co należy wiedzieć o przechowywaniu wędliny? Niezbędne informacje

Wędliny, chociaż zachwycają swoim smakiem i różnorodnością, są także produktami wyjątkowo podatnymi na działanie takich czynników zewnętrznych, jak powietrze czy wilgoć. Najważniejszą informacją, o której powinniśmy pamiętać, jest czas ich przechowywania w lodówce. W zależności od rodzaju i sposobu produkcji większość wędlin można przechowywać w warunkach chłodniczych przez 5–7 dni od momentu otwarcia opakowania – po tym czasie powinny zostać wyrzucone.

Po tym czasie mogą one tracić na jakości, a w niektórych przypadkach – stać się miejscem rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Ważne jest również to, by wędliny przechowywać w odpowiedniej temperaturze –  w lodówce powinna ona wynosić od 4 do 7°C. Dzięki temu wędliny zachowają świeżość i będą bezpieczne dla zdrowia.

Wskazówka:

Warto kupować wędliny częściej, ale w mniejszej ilości. W ten sposób unikniesz konieczności wyrzucania żywności, której Ty i Twoi bliscy nie zdążyliście spożyć maksymalnie w ciągu tygodnia od momentu zakupu.

W co pakować wędliny? Odpowiadamy

Odpowiednie przechowywanie wędlin wymaga także właściwego opakowania. Tradycyjne papierowe torebki, w które często pakowane są takie przetwory w sklepach, niestety nie zapewniają odpowiedniej ochrony przed powietrzem i wilgocią. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie szczelnych pojemników z pokrywką, które zabezpieczą wędlinę i ochronią przed niechcianymi zapachami z lodówki. Idealnym przykładem będzie m.in. dostępny w naszym asortymencie pojemnik do przechowywania żywności Curver. Warto również zwrócić uwagę na specjalne folie próżniowe – umożliwiają dłuższe przechowywanie wędlin dzięki możliwości ograniczenia ich styczności z powietrzem.

Bez względu na wybraną metodę, kluczowe jest przechowywanie w odpowiednio niskiej temperaturze i wyrzucanie tych przetworów z mięsa, po których widać pierwsze oznaki utraty świeżości, w tym na przykład zmieniony zapach.

W czym najlepiej przechowywać wędlinę w lodówce?

Jak przechowywać wędliny w lodówce? Najlepszym rozwiązaniem są szczelne pojemniki plastikowe z dobrze dopasowaną pokrywką, najlepiej taką z klipsem, jak w przypadku dostępnego u nas pojemnika Tina. W ten sposób wędliny są chronione przed niechcianymi zapachami z innych produktów, a także przed wysychaniem. Jeśli nie masz takich pudełek, alternatywą może być folia spożywcza, która szczelnie owija produkt, minimalizując kontakt z powietrzem. Mogą to być naturalnie również wspomniane przez nas wcześniej specjalistyczne folie próżniowe do przechowywania.

Wskazówka:

W przypadku większej ilości różnych rodzajów wędlin warto je segregować, przechowując w oddzielnych pojemnikach – tak, by unikać mieszania się smaków i aromatów. Wszystko to zapewni, że wędliny zachowają pełnię smaku i będą bezpieczne dla zdrowia przez jak najdłuższy czas.

Jaki pojemnik do przechowywania wędlin? TOP 3 propozycje

Jak już wiesz, wybór odpowiedniego pojemnika do przechowywania wędlin ma ogromny wpływ nie tylko na świeżość mięsnych wyrobów, ale też na zapach w lodówce.

Jeśli chodzi o sposób przechowywania wędlin w chłodziarce, wybór jest ogromny – od tradycyjnych opakowań po nowoczesne pojemniki technologiczne. Które z nich są naprawdę warte uwagi? Przygotowaliśmy zestawienie TOP 3 pojemników do przechowywania wędlin z naszego sklepu, które z pewnością ułatwią utrzymanie porządku w kuchni.

  1. Pojemnik do przechowywania żywności 250 ml Curver – pojemnik znanej i cenionej marki Curver z linii fresh&go, która jest nieoceniona w każdej kuchni. Wykonany jest z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, dzięki któremu wędliny nie przejmują zapachów w lodówce. Transparentne opakowanie pozwala sprawdzić zawartość, a szczelna pokrywka chroni przed utratą świeżości mięsnych wyrobów. Pojemniki z tej serii można bez problemu układać jeden na drugim, oszczędzając miejsce w lodówce. Tworzywo łatwo się czyści i nie przejmuje zapachów, dzięki czemu posłuży w Twojej kuchni przez wiele lat.

  2. Niezniszczalny pojemnik na żywność 1,7 l Tina – bestsellerowy pojemnik z naszego asortymentu jest wykonany z bezpiecznego i niezniszczalnego tritanu – materiału wolnego od BPA, który cechuje niewiarygodna wytrzymałość mechaniczna. Przezroczysty, odporny na matowienie pojemnik doskonale chroni zawartość, ale też pozwala kontrolować jej zawartość bez konieczności otwierania. Dużą zaletą pojemnika jest to, że można go myć w zmywarce oraz wkładać do zamrażalnika (bez obawy o zniszczenie opakowania). Co więcej, ma on także specjalny klips do mikrofalówki.

  3. Pojemnik do przechowywania z pokrywą 3,8 l Poly Time – praktyczny pojemnik do przechowywania żywności, w tym również wędlin, wyposażony w klipsy boczne, które pozwalają na szczelne zamknięcie. Został wyprodukowany z tworzywa sztucznego, polipropylenu, o parametrach uznawanych za najbezpieczniejsze w kontakcie z żywnością. Dzięki niemu wędliny będą świeże przez cały czas przechowywania ich w lodówce.

Przechowywanie wędlin w odpowiedni sposób nie tylko przedłuża ich trwałość, ale także chroni nasze zdrowie przed potencjalnie szkodliwymi mikroorganizmami. Pamiętając o prostych zasadach i wskazówkach przedstawionych w tym poradniku, możemy cieszyć się doskonałym smakiem wędlin przez długi czas. W końcu to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Dbając o właściwe przechowywanie żywności, dbamy o siebie i naszych bliskich. Niech Twoja lodówka będzie zawsze pełna świeżych i pysznych wędlin!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium