kuchenne.pl  | Akcesoria kuchenne i wiele więcej!
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kategorie blog

Jak przechowywać żywność? Sprawdzone porady ekspertów

Jak przechowywać żywność? Sprawdzone porady ekspertów

Odpowiednie przechowywanie żywności jest ważne nie tylko ze względu na jej świeżość i walory smakowe, ale przede wszystkim… na nasze zdrowie. Jak przechowywać produkty żywnościowe w lodówce, a jak w suchym i chłodnym miejscu? Jakie pojemniki mogą okazać się pomocne? Oto rady ekspertów w dziedzinie technologii żywności i dietetyki, które pozwolą Ci w pełni wykorzystać potencjał każdego zakupionego produktu i chronić zdrowie Twoich bliskich.

W czym najlepiej przechowywać żywność? Podstawowe wskazówki

Dobre przechowywanie żywności zaczyna się od wyboru odpowiednich pojemników. Wybór niewłaściwego materiału lub nieodpowiedniego pojemnika może wpłynąć niekorzystnie na jakość produktu, prowadząc do utraty jego świeżości czy też zmiany konsystencji i zapachu. Po jakie akcesoria warto sięgnąć, aby we właściwy sposób przechowywać produkty spożywcze? Postaw m.in. na:

  • szklane pojemniki na żywność – doskonałe do przechowywania większości produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które mogą absorbować zapachy lub smaki z otoczenia. Szkło nie reaguje z żywnością, jest odporne na plamy i zapachy, a do tego łatwo utrzymać je w czystości;
  • pojemniki z tworzyw sztucznych – choć popularne, warto zwracać uwagę na ich jakość. Należy wybierać te, które są wolne od BPA i innych szkodliwych substancji (jak na przykład pojemnik do przechowywania żywności Curver, który jest dostępny w naszym asortymencie). To doskonałe akcesoria do przechowywania suchych produktów;
  • pojemniki metalowe – idealne na suche produkty, takie jak kawy, herbaty, makarony czy przyprawy;
  • tkaniny i torby materiałowe – sprawdzą się do przechowywania pieczywa, które nie wymaga szczelnego zamknięcia. Zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, co pomaga w zachowaniu świeżości wypieków.

Jak widać, do wyboru jest wiele pojemników do przechowywania żywności. Każdy z nich ma nieco inne właściwości, a co za tym idzie – zastosowanie. Wybieraj je w zależności od pożywienia, jakie chcesz przechować w kuchennej szafce czy w lodówce.

Jakie pojemniki do przechowywania żywności w lodówce?

W lodówce panują specyficzne warunki. Wybór odpowiednich pojemników jest kluczem do efektywnego korzystania z chłodziarki i optymalnego przechowywania żywności z troską o jej świeżość. Wyróżniamy:

  • pojemniki szklane z uszczelkami – doskonałe do przechowywania resztek potraw, sałatek czy produktów, które mają tendencję do wchłaniania zapachów. Szklane pojemniki są łatwe do czyszczenia, trwałe i nie wchodzą w reakcje z żywnością;
  • pojemniki plastikowe w różnych rozmiarach – warto mieć zestaw pojemników w różnych rozmiarach, które pomogą zorganizować przestrzeń w lodówce. Powinny być szczelnie zamykane – to zapobiegnie mieszaniu się zapachów i smaków. Warto wybrać na przykład niezniszczalny pojemnik na żywność Tina, który jest w wysokim stopniu odporny na przenikanie zapachów czy uszkodzenia mechaniczne;
  • pojemniki do jajek, masła czy sera – specjalistyczne pojemniki pomagają w zachowaniu świeżości tych produktów oraz w efektywnym wykorzystaniu przestrzeni w lodówce;
  • torby próżniowe – to akcesoria coraz bardziej popularne wśród osób dbających o dłuższą trwałość produktów. Po usunięciu powietrza z wnętrza opakowania dłużej zachowujemy świeżość takich produktów jak np. wędliny.

Pamiętaj, że nawet najlepszy pojemnik nie zastąpi regularnej kontroli stanu żywności w lodówce oraz dbałości o czystość jej wnętrza. Regularne porządkowanie i mycie urządzenia to podstawa zachowania świeżości i smaku przechowywanych produktów.

Pojemniki na produkty sypkie – jakie wybrać?

Jakie pojemniki na produkty sypkie (na przykład mąkę, cukier, kaszę czy ryż) wybrać? Dużą popularnością cieszą się te wykonane ze szkła – nie tylko estetycznie prezentują się na półce w kuchni i są łatwe w czyszczeniu, ale również nie wchodzą w reakcję z przechowywaną żywnością i nie zmieniają jej smaku ani zapachu. Alternatywą są pojemniki z tworzyw sztucznych. Takie pudełko powinno mieć szczelne zamknięcie, które zapewni dłuższą świeżość produktów sypkich oraz ochroni je przed wilgocią.

Najlepsze pojemniki na lunch

Pojemniki na lunch stały się nieodłącznym elementem codziennego życia wielu osób, zarówno tych pracujących w biurach, jak i uczących się. Dzięki nim można przygotować zdrowy posiłek w domu i zabrać go ze sobą wszędzie. Idealny pojemnik na lunch powinien być szczelny – zamknięcie zapobiegnie wylewaniu czy wysypywaniu się potraw. Najlepiej zainwestować w wytrzymałe, dobrej jakości pudełko – takie, które posłuży przez długi czas.

Warto rozglądać się za pojemnikami lunchowymi wyposażonymi w przegródki lub komory, które pozwolą na oddzielne przechowywanie różnych składników posiłku. Ważne jest również to, by były łatwe w utrzymaniu w czystości i, jeśli to możliwe, nadawały się do podgrzewania w mikrofalówce. Na koniec jeszcze jeden istotny aspekt, czyli materiał. Powinien być bezpieczny dla zdrowia, niereagujący z żywnością oraz nieprzepuszczający zapachów – dzięki temu Twój lunch będzie zawsze świeży i smaczny.

Jakie pojemniki plastikowe na żywność? TOP 5 propozycji 

Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy pięć propozycji plastikowych pojemników na żywność, które są nie tylko praktyczne, ale także bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Przekonaj się, które z dostępnych w naszej ofercie produktów najlepiej spełnią Twoje potrzeby. 

  1. Pojemnik śniadaniowy + sztućce LUNCH GO – praktyczny prostokątny pojemnik śniadaniowy o pojemności 1,3 litra.
  2. Pojemnik na żywność 1,7 l Tina – niezniszczalny pojemnik wykonany z bezpiecznego i odpornego tritanu.
  3. Pojemnik do przechowywania żywności Curver – praktyczny pojemnik z przykrywką.
  4. Pojemnik na lunch 1 l zielony TO GO Curver – okrągły pojemnik śniadaniowy ze sztućcami w zestawie.
  5. Pojemnik na ciasto okrągły 35 cm seledynowy – okrągły pojemnik ze szczelną pokrywą, odpowiedni do przechowywania wypieków.

Przechowywanie żywności to nie tylko kwestia zachowania jej jakości, ale również ochrony przed niekorzystnym wpływem mikroorganizmów i zachowaniem wartości odżywczych. Wykorzystując wiedzę ekspertów oraz stosując się do podanych wyżej zaleceń, możesz znacznie dłużej cieszyć się trwałością produktów i lepszym smakiem przygotowywanych posiłków. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie to inwestycja nie tylko w zdrowie – w końcu wyrzucając mniej jedzenia, znacznie zaoszczędzisz!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium