
Stolnica to podstawowe wyposażenie każdej osoby, która lubi piec ciasta i desery. Wykorzystywana jest także m.in. podczas robienia pierogów czy uszek. Sprawdza się tam, gdzie jest ciasto wymagające cienkiego rozwałkowania. Jaka stolnica jest najlepsza? Warto postawić na klasyczny model drewniany, a może lepszym wyborem jest stolnica silikonowa?
Do czego służy stolnica?
Nie da się ukryć, że stolnica to podstawowe akcesorium kuchenne. Wykorzystywane jest w kuchni od lat. Na przestrzeni czasu zmieniał się oczywiście wygląd stolnic czy materiał, z którego były produkowane. Jednak wciąż w każdym gospodarstwie domowym stolnica powinna się znaleźć. Jej gładka i równa powierzchnia pozwala na zagniatanie i formowanie różnego rodzaju ciast.
Jaka stolnica najlepsza?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak stolnica jest najlepsza. W zasadzie obecnie wyróżnia się przede wszystkim stolnice drewniane i silikonowe. Te pierwsze produkowane są z drewna bukowego, lipowego, topolowego, klonowego lub grabowego. Najlepiej sprawdza się jednak buk. Jest to bowiem drewno twarde, które nie ma mocnych olejków zapachowych. Stolnice drewniane wymagają impregnacji przed pierwszym użyciem. W przeciwnym wypadku będą wchłaniać wodę, co może skończyć się ich szybkim zniszczeniem. Do impregnacji najlepiej wybrać specjalny olej mineralny. Stolnice tego typu często mają trzy wyższe krawędzie, które zapobiegają wysypywaniu się mąki na blat.
Obecnie coraz częściej spotkać się można także ze stolnicami bambusowymi. Jest to drewno wytrzymałe, które cechuje się krótkim czasem schnięcia. Jest więc idealne na stolnice czy deski do krojenia.
Jaka stolnica jest więc najlepsza? Pozostają jeszcze produkty silikonowe, które powoli wypierają akcesoria z drewna. Nie ślizgają się one po blacie w czasie pracy, a więc nie niszczą go. Ich zaletą jest prostota przechowywania. Można je bowiem zwinąć w niewielki rulon i schować do szafki. Stolnice silikonowe nie są także trudne do utrzymania w czystości. Niektóre mają narysowane marki, które przydają się przy tworzeniu wypieków.