kuchenne.pl  | Akcesoria kuchenne i wiele więcej!
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kategorie blog

Jakie garnki na indukcję wybrać?

Jakie garnki na indukcję wybrać?

 

Płyty indukcyjne z coraz większym powodzeniem zastępują tradycyjne kuchenki gazowe. Ich główne zalety to łatwość czyszczenia i szybkość gotowania potraw. Jeśli wciąż zastanawiasz się, która opcja będzie odpowiedniejsza dla Ciebie, a przy tym boisz się, że będziesz musiał zakupić drogi komplet garnków, mamy dla Ciebie rozwiązanie! Dziś wyjaśnimy, jakie garnki na indukcję warto kupić i rozwiejemy Twoje wątpliwości.

 

Zalety używania płyty indukcyjnej

 

Główną zaletą gotowania na indukcji jest szybkość przyrządzania potraw. Na płycie indukcyjnej w krótszym czasie ugotujesz posiłek, dzięki czemu oszczędzisz sporo czasu i energii. Dodatkowo zyskasz komfort czyszczenia. Wystarczy przetrzeć ją wilgotną ściereczką. Nie musisz już szorować rusztu i palników, gdy wykipi Ci sos lub mleko. Płyta indukcyjna posiada również wiele dodatkowych funkcji np.:

- zabezpieczenia przed dziećmi,

- czasomierze umożliwiające wyłączenie pola grzewczego,

- możliwość łączenia pól, co pozwala na gotowanie w niestandardowej wielkości garnkach.

Nie dziwisz się już pewnie, że w ostatnich latach kuchnia indukcyjna zyskała taką popularność. Jeśli zdecydowałeś się już na zakup, czas wybrać odpowiednie garnki.

 

Czym kierować się przy wyborze garnków na indukcję?

 

Głównym kryterium wyboru garnków na indukcję jest rodzaj ich dna. Powinno być ono grube, płaskie i nie ulegać łatwo odkształceniom. Równomierne przyleganie sprawi, że ciepło wytwarzane przez płytę będzie docierać w każdą część garnka z taką samą intensywnością.

Jeśli Twoja kuchenka indukcyjna ma wyznaczone pola grzewcze, pamiętaj by wybierać garnki o takiej samej wielkości lub nieco mniejsze. W ostatnim czasie jednak coraz częściej można spotkać urządzenia z panelem sensorycznym wykrywającym naczynia bez względu na ich wielkość.

Pokrywki garnków na kuchenkę indukcyjną powinny być wykonane z odpornego na wysokie temperatury tworzywa. Najlepiej sprawdzają się te wykonane ze szkła i metalowego uchwytu.

 

Jakie garnki na indukcję będą najlepsze?

 

Garnki na indukcję produkowane są z różnych tworzyw. Każdy rodzaj materiału w inny sposób wpływa na gotowanie dania.

 

Garnki na indukcję ze stali nierdzewnej

 

Stal nierdzewna to najpopularniejszy materiał wykorzystywany do produkcji garnków. Ten typ tworzywa jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia. Ponadto naczynia te równomiernie się nagrzewają i dobrze przewodzą ciepło, są także odporne na niskie temperatury. Dzięki tej właściwości przyrządzone potrawy można przechowywać w lodówce lub mrozić wraz z garnkiem. Mają jednak jedną wadę, mianowicie podczas długiego przechowywania niektóre potrawy mogą nabrać metalicznego posmaku.

 

Żeliwne garnki na indukcję

 

Garnki wykonane z żeliwa charakteryzuje niebywała trwałość. Jeśli będziesz dbać o nie w odpowiedni sposób, będą służyć Ci przez długie lata. Dodatkowo ciepło jest w nich rozprowadzane równomiernie oraz nadają się do gotowania beztłuszczowego. Decydując się na ten rodzaj garnków uzyskujesz uniwersalne naczynie, którego możesz używać również w piekarniku. Żeliwne garnki bardzo długo utrzymują ciepło, pozwala to na podawanie potraw bez ich podgrzewania.

 

Garnki na indukcję z ceramiki

 

Garnki ceramiczne cechuje trwałość i odporność na zarysowania, jednak lepiej nie używać podczas gotowania metalowych akcesoriów kuchennych. Bez obaw możesz w nich zapiekać w piekarniku, jednak podczas zakupu zwróć uwagę, aby nie miały plastikowych elementów. Wolno stygną, dlatego dopiero po godzinie potrawa będzie wymagała podgrzania. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że są produkowane w różnych wariantach kolorystycznych. Podczas ich używania musisz jednak uważać, aby nie uszkodzić znajdującej się wewnątrz powłoki ceramicznej.

 

Teflonowe garnki na indukcję

 

Naczynia z powłoką teflonową pozwalają na ograniczenie ilości używanego podczas gotowania tłuszczu. Dzięki tej powłoce są one odporne na przywieranie potraw. Wybierając garnki z powłoką teflonową musisz jednak uważać, ponieważ łatwo ulega ona uszkodzeniom mechanicznym. Dlatego nie należy jej nadmiernie szorować ani używać metalowych przyborów kuchennych.

 

Emaliowane garnki na indukcję

 

Garnki emaliowane nie wykazują właściwości mogących zmieniać zapach lub smak żywności. Nie wchodzą w reakcje nawet z kwaśnym jedzeniem, dzięki czemu gotowanie w nich jest całkowicie bezpieczne. Ponadto są łatwe w utrzymaniu czystości i bardzo szybko się nagrzewają. Ciepło w garnkach emaliowanych również jest rozprowadzane w równomierny sposób, nadają się także do przechowywania żywności np. w lodówce. Dodatkowo nowoczesne garnki emaliowane do stosowania na indukcji posiadają wiele kolorów i wzorów, które zachwycą nawet najbardziej wymagające gusta.

 

Wybierając garnki na indukcję przeanalizuj swoje preferencje i potrzeby. Jeśli jednak nie możesz podjąć ostatecznej decyzji jaki rodzaj garnków będzie dla Ciebie najlepszy, wypróbuj po jednej sztuce z każdego wariantu. Może to być najlepszy sposób, na przekonanie się, w których naczyniach gotuje Ci się najlepiej. Wszystkie rodzaje garnków na indukcję znajdziesz w naszej ofercie.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium