kuchenne.pl  | Akcesoria kuchenne i wiele więcej!
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Kategorie blog

Przepis na kruszony placek z malinami i cynamonem

Przepis na kruszony placek z malinami i cynamonem

List składników:

  • 2 szklanki świeżych malin
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • ¼ szklanki płatków migdałów

Przydatne akcesoria kuchenne:

  • Nóż kuchenny do krojenia masła
  • Miska do mieszania składników
  • Tarka do tarcia masła
  • Wałek do rozwałkowywania ciasta
  • Foremka do pieczenia
  • Pędzel do smarowania masłem
  • Termometr do pieczenia

Instrukcja wykonania:

  1. Przygotowanie ciasta: W miski wymieszaj mąkę, cukier brązowy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojone masło i za pomocą noża kuchennego dokładnie wmieszaj, aż powstanie kruszonka.

  2. Formowanie ciasta: Rozłóż połowę kruszonki na dnie foremki do pieczenia, lekko ją dociskając.

  3. Warstwa malin: Na kruszonkę ułóż równą warstwę świeżych malin.

  4. Dodatkowa kruszonka: Posyp maliny resztą kruszonki, a następnie równomiernie posyp płatkami migdałów.

  5. Pieczenie: Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 35-40 minut, aż placek nabierze złocistej barwy.

  6. Sprawdzanie gotowości: Przy pomocy termometru do pieczenia sprawdź temperaturę wewnętrzną placeku. Powinna wynosić około 90°C, co oznacza, że środek jest upieczony.

  7. Podanie: Wyjmij placek z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie krojony nożem kuchennym na porcje i podawaj ciepły lub letni. Możesz dodatkowo podać gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.

Podsumowanie: Kruszony placek z malinami i cynamonem to przysmak, który łączy w sobie klasyczny smak kruchego ciasta z aromatem soczystych malin i delikatnym cynamonem. Wspomagany nożem kuchennym do krojenia masła oraz tarką do tarcia masła, proces przygotowywania kruszonki jest łatwy i przyjemny. Wałek do rozwałkowywania ciasta pomaga stworzyć idealną strukturę ciasta, a pędzel do smarowania masłem gwarantuje równomierne pokrycie. Termometr do pieczenia zaś zapewnia, że placek jest idealnie upieczony, zachowując swoją wilgotność. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest bogate w antyoksydanty ze świeżych malin, a cynamon może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Kruszony placek to harmonia smaku i zdrowia, idealny zarówno na przyjęcia, jak i rodzinne podwieczorki.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium