Uwaga! Wakacyjna przerwa w realizacji wysyłek! W terminie 16.06.22-03.07.22 nasz zespół przebywa na urlopie! Zamówienia złożone w tym czasie nadamy 04.07.22! 

Producenci

Blachy i formy do pieczenia 

Blachy, formy i szklane brytfanny do pieczenia to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Nawet jeśli mamy pod ręką sprawdzone przepisy i wszystkie niezbędne składniki, bez odpowiednich akcesoriów nie upieczemy żadnego ciasta, klasycznych muffinek, tarty lub pasztetu ani nie przyrządzimy zgodnie ze sztuką doskonałej zapiekanki makaronowej czy idealnej mięsnej pieczeni. Dlatego zadbaliśmy, aby w ofercie naszego sklepu znalazły się blachy, formy i brytfanny do różnorodnych zastosowań kulinarnych. Są to zarówno klasyczne naczynia z żaroodpornego szkła, formy z blachy ocynkowanej lub ze stali węglowej, jak i małe foremki silikonowe. Pamiętaliśmy również o miłośnikach domowej pizzy. 

 

Blachy i formy do pieczenia

Blacha do pieczenia 360x245x60 Blacha do pieczenia 360x245x60
Producent: SNB
Cena: 10,71 zł
szt.
zobacz więcej

Asortyment dostępnych blach 

Jedna uniwersalna blacha czy kilka różnych, ale wyspecjalizowanych? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Odpowiednio dobraną blachę uniwersalną można wykorzystać na wiele sposobów, jednak niewątpliwie warto mieć na wyposażeniu komplet zróżnicowanych blach – zyskujemy wówczas znacznie szerszy zakres możliwości. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na kilka ważnych cech użytkowych. Najważniejsze z nich to rodzaj materiału, z którego została wykonana blacha do pieczenia, kształt, wymiary i przeznaczenie. Dużą popularnością cieszą się niezmiennie formy wyprodukowane z blachy ocynowanej. Są bardzo lekkie i trwałe, doskonale przewodzą i rozprowadzają równomiernie ciepło, a kosztują zaledwie kilka lub kilkanaście złotych, co w przypadku konieczności wymiany blachy na nową ma kluczowe znaczenie. W kategorii Kuchnia w sklepie kuchenne.pl oferujemy blachy do pieczeniaz fakturowanym dnem oraz specjalną, nieprzywierającą powłoką. Niektóre modele wykonane są ze stali węglowej – materiału, który w odróżnieniu od blachy ocynowanej jest odporny na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. Powłoka non-stick, oprócz swojej podstawowej funkcji, zabezpiecza blachę ze stali węglowej przed rdzewieniem. 

Blacha z fakturowanym dnem

Blacha z dnem fakturowanym zapobiega przywieraniu ciasta do dna, co eliminuje ryzyko przypalenia wypieku. Jednak jeśli jest to forma wykonana z blachy ocynowanej, należy pamiętać o dwóch ważnych zasadach użytkowania:

  • przed każdym użyciem należy ją wyścielić papierem lub folią do pieczenia w celu zabezpieczenia blachy przed kontaktem z kwaśnymi substancjami, które mogą wejść w reakcję z powłoką, 
  • nie wolno ich myć w zmywarce, a tuż po umyciu trzeba je wytrzeć do sucha. 

Jedną z najpopularniejszych form z blachy ocynowanej jest klasyczna, prostokątna blacha z dnem fakturowanym w srebrnym kolorze. 

Blacha non-stick

Blacha do pieczenia non-stick posiada specjalną powłokę nieprzywierającą, która sprawia, że ciasto lub inny wypiekany produkt nie przywiera zarówno do dna, jak i boków formy. Blachy non-stick, nawet te wykonane ze stali węglowej, są tylko nieznacznie droższe od zwykłych form blaszanych, również tych, które posiadają fakturowane dno. Inną zaletą tego typu blach jest brak konieczności wykładania spodu papierem lub folią do pieczenia. Dzięki powłoce non-stick łatwo utrzymać je w idealnej czystości, należy jednak pamiętać, że nie wolno ich mocno szorować. Agresywne mycie może uszkodzić powłokę, a tym samym wykluczyć je z dalszego użytkowania. Dużą ostrożność trzeba zachować także przy wyjmowaniu gotowego wypieku – używać należy jedynie łopatek wykonanych z tworzyw sztucznych lub z drewna. Jeśli jedna uniwersalna blacha do pieczenia non-stick nie wystarczy, warto zainwestować w komplet trzech blacho różnych wymiarach. 

Naczynie żaroodporne do piekarnika 

Forma czy też brytfanna do piekarnika wykonana z żaroodpornego szkła borokrzemowego to uniwersalne naczynie, które przydaje się do wielu zastosowań – można w nim upiec ciasto, makaronową lub ziemniaczaną zapiekankę oraz potrawę mięsną. Szkło, choć łatwo je stłuc, jest bardzo dobrym materiałem do produkcji naczyń kuchennych. Ma właściwości antyalergiczne, nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje żadnych zapachów, dzięki czemu jedno porządne naczynie żaroodporne do piekarnika może być używane zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich potraw oraz słodkich wypieków. Przezroczyste ścianki naczynia umożliwiają kontrolę procesu pieczenia bez konieczności otwierania piekarnika.  

Brytfanny do piekarnika ze szkła borokrzemowego charakteryzują się wysoką odpornością na szok termiczny, nie są więc narażone na pęknięcia przy nagłych i dużych zmianach temperatury. Oprócz pieczenia w piekarniku mogą być używane na kuchenkach elektrycznych i gazowych oraz służyć do podgrzewania potraw w mikrofalówce. Można je myć w zmywarce bez ryzyka matowienia. 

Brytfanny oferowane w naszym sklepie mają zróżnicowane pojemności i kształty. Posiadają wygodne, wyprofilowane uchwyty i wyposażone są w szklaną pokrywkę. Szczególnej uwadze polecamy naczynie żaroodporne o pojemności 4,1 litra, w którym zastosowano nowatorski system Grill&Drop wymuszający obieg rozgrzanego powietrza i pary wodnej, a tym samym wszystkich gromadzących się wewnątrz aromatów. Równomierne nawilżenie zawartości zapewniają znajdujące się w pokrywie specjalne wypustki w kształcie kropel. Ryfle na dnie naczynia zapobiegają skutecznie przywieraniu pieczonych potraw. 

Silikonowe foremki do pieczenia

Silikonowe foremki do pieczenia to doskonała alternatywa dla jednorazowych papilotek i małych foremek wykonanych z blachy ocynowanej. Mają bardzo atrakcyjną cenę, są bardzo lekkie, trwałe i elastyczne. Nie chłoną zapachów ani wilgoci. Nie trzeba smarować ich tłuszczem lub wykładać papierem do pieczenia – ciasto nie przylega do wnętrza, a wyjęcie gotowego wypieku nie sprawia najmniejszego problemu, wystarczy je delikatnie wywinąć. Ryzyko oparzenia jest minimalne – stygną po ok. dwóch minutach. Foremki z silikonu nie sprawiają problemów w czyszczeniu. Można je myć w zmywarce bez obawy o uszkodzenie lub odbarwienie.  

Okrągłe foremki silikonowe można wykorzystać do wypieku tradycyjnych muffinek, małych brownie lub wytrawnych pasztecików i przekąsek. To jednak nie jedyne możliwości jakie oferują silikonowe foremki. Ze względu na dużą odporność na działanie zarówno niskich, jak i wysokich temperatur (od -40 do +230°C) można przygotować w nich również mrożone owocowe desery. Komplet okrągłych foremek silikonowych składający się z pięciu kolorowych sztuk o średnicy 5 cm przyda się więc do wielu zróżnicowanych zastosowań. 

Forma do pieczenia muffinek

Do wypieku muffinek służą nie tylko foremki silikonowe. W ofercie naszego sklepu znajdują się także formy wykonane z wysokiej jakości stali pokrytej powłoką nieprzywierającą. Ich oryginalny kształt sprawia, że mogą być przydatne do wypieków na specjalne okazje. Forma do pieczenia muffinek w kształcie serca umożliwia przygotowanie 6 sztuk babeczek na Walentynki lub urodziny ukochanej osoby. 

Stalowe formy do muffinek charakteryzują się trwałością oraz wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nieprzywierająca powłoka zabezpiecza babeczki przed przypaleniem i ułatwia dokładne umycie, należy jednak pamiętać, aby używać miękkiej gąbki lub specjalnej ściereczki. 

Tace do pizzy na stojaku

Domowa pizza jest z pewnością smaczniejsza i zdrowsza niż jej mrożone odpowiedniki zapakowane w folię lub karton. Do jej przygotowania potrzebna jest nie tylko odpowiednia mąka, dobrej jakości sery i pozostałe dodatki, ale także odpowiednie akcesoria, czyli specjalne tace do wypieku. Wygodnym i praktycznym wyborem okazują się dostępne w naszym sklepie tace do pizzy na stojaku. Zestaw składa się z trzech okrągłych, perforowanych i pokrytych nieprzywierającą powłoką blach o standardowej średnicy 32 cm oraz chromowanego, trzypoziomowego stojaka. Taka konfiguracja ma kilka niezaprzeczalnych zalet:

  • możliwe jest pieczenie trzech pizz jednocześnie, a każda z nich może mieć różne składniki,
  • perforowany spód blach zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i dobrą wentylację oraz sprawia, że każda pizza jest doskonale wypieczona i ma chrupiący spód,
  • nieprzywierająca powłoka eliminuje możliwość przyklejania ciasta do powierzchni blach, dzięki czemu gotowe wypieki można zsunąć bez kłopotu na talerze,
  • stojak zapewnia każdej z tac odpowiednie przechowywanie i chroni przed uszkodzeniem ich powłoki.

Blachy i formy do pieczenia — zabłyśnij swoimi umiejętnościami!

Lubisz piec ciasta lub ciasteczka na różne okazje? A może Twoją specjalizacją są wyborne mięsa? W każdym z tych przypadków przydadzą Ci się wysokiej jakości blachy i formy do pieczenia. W tej kategorii znajdziesz właśnie takie produkty! Z ich pomocą zdecydowanie łatwiej będzie Ci przyrządzać smakołyki dla swoich domowników lub gości. Postaw na produkty z powłoką non stick, a przekonasz się, że przywieranie wypieków do dna już nigdy nie będzie Twoim problemem!

Do wyboru do koloru!

Twoja satysfakcja jest dla nas najwyższym priorytetem, dlatego dbamy o to, abyś mógł się u nas kompleksowo zaopatrzyć. Posiadamy zarówno stalowe, jak i silikonowe formy do pieczenia, a nawet specjalne tace do pizzy. Kupisz u nas także akcesoria i blaszki, które umożliwią Ci stworzenie wspaniałych muffinek. Przebieraj między różnymi rozmiarami i kształtami i wybierz te, których potrzebujesz w swojej kuchni!

Produkty wybrane dla Ciebie:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl