Opcje przeglądania

Deski do krojenia

Drewniana i bambusowa deska kuchenna 

Deski do krojenia wykonane z naturalnego drewna należą od lat do najczęściej wybieranych desek kuchennych ze względu na walory estetyczne, trwałość i właściwości bakteriobójcze. Trwałość zależy od rodzaju drewna, z którego zostały wykonane. Dużą twardością charakteryzuje się drewno bukowe, dębowe, akacjowe, jesionowe i wiśniowe. Drewniane deski kuchenne są deskami uniwersalnymi, choć najlepiej sprawdzają się do krojenia produktów suchych i półsuchych, takich jak pieczywo, świeże zioła czy też twarde sery i wędliny. Do krojenia mięsa lub ryb powinno używać się oddzielnych desek. Zamiast jednej deski „do wszystkiego”, należy więc wyposażyć kuchnię w przynajmniej dwa modele. Ograniczy to znacząco możliwość przenikania zapachów pochodzących z różnych produktów i pozwoli zachować większą higienę. 

Niektóre deski przeznaczone są do krojenia tylko jednego, konkretnego produktu. Posiadają wówczas wygodne, użyteczne rozwiązania. Dobrym przykładem jest wykonana z drewna bukowego deska do chleba z kratką i miejscem na nóż. Dzięki kratce okruchy krojonego pieczywa nie spadają poza deskę, a nóż mamy zawsze pod ręką. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużą kuchnią, warto mieć na wyposażeniu kilka desek o różnym przeznaczeniu. Jedna uniwersalna deska jest zazwyczaj mocno eksploatowana, przez co zużywa się szybciej i mimo codziennych zabiegów pielęgnacyjnych ciężko utrzymać ją w idealnej czystości. 

Wśród desek wykonanych z naturalnych materiałów coraz większą popularnością cieszą się deski bambusowe. Mimo że są zaliczane do desek drewnianych, zrobione są tak naprawdę z mocno sprasowanej trawy bambusowej. Bambusowe deski do krojenia posiadają kilka istotnych cech materiałowych i użytkowych wpływających na higienę oraz komfort codziennego użytkowania: 

  • są lekkie, a jednocześnie bardzo wytrzymałe i twardsze niż tradycyjne deski wyprodukowane z naturalnego drewna,
  • mimo dużej twardości nie wpływają negatywnie na ostrość noży,
  • nie absorbują zapachów, nie chłoną wody i bardzo szybko wysychają,
  • wyróżniają się dużą stabilnością, dzięki czemu nie wypaczają się pod wpływem wilgoci,
  • są naturalnym materiałem biodegradowalnym, dzięki czemu stanowią ekologiczną alternatywę dla desek wykonanych z tworzyw sztucznych.

Bambusowe deski, tak jak i deski wykonane z naturalnego drewna, mają właściwości bakteriobójcze. 

Ciekawym przykładem deski do krojenia z bambusa jest niezwykle funkcjonalna deska z szufladą. Pokrojone składniki zsuwa się bezpośrednio na wysuwaną tacę, która wykonana jest z wytrzymałego i bezpiecznego polipropylenu. 

Deska do serwowania

Niektóre deski z naturalnego drewna i bambusu służą do serwowania zróżnicowanych przekąsek i potraw – tapasów, serów i wędlin, sushi, pizzy, jednogarnkowych dań, ciast oraz świeżych owoców. Eleganckie, specjalnie zaprojektowane deski oprócz funkcji użytkowej pełnią również funkcję ozdobną i zapewniają wszystkim produktom smakowitą ekspozycję niezależnie od charakteru i miejsca spotkania. Doskonale pasują do rustykalnej aranżacji stołu w domu i w ogrodzie. 

Deski do serwowania mają zarówno uniwersalne, jak i ściśle określone przeznaczenie. Do ciekawych desek uniwersalnych dostępnych w ofercie naszego sklepu należy z pewnością deska bambusowa z pokrywą, która sprawdza się doskonale w trakcie spotkań na świeżym powietrzu. Poza funkcją ochronną przed owadami, zabezpiecza serwowane produkty przed zbyt szybkim wysychaniem. Jest to więc idealna deska do serwowania serów, wędlin, pieczywa i ciast. Mniejsza deska z pokrywą może być wykorzystana jako stylowa maselnica.

Przykładem wyspecjalizowanego akcesorium przeznaczonego tylko do jednego rodzaju produktu jest bambusowa deska do serwowania serów z nożami. Jest nie tylko elegancka, ale również niezwykle funkcjonalna – w komplecie znajduje się zestaw czterech stalowych noży do sera o różnym stopniu twardości – parmezanu, brie, stiltona i cheddara. Niektóre deski do serwowania z nożami wyróżniają się nie tylko ciekawym wzornictwem, ale również przemyślaną konstrukcją. Deska do serwowania serów z kompletem noży posiada bardzo wygodne, kompaktowe rozwiązanie –  dwa nożyki i specjalny widelec ukryte są w jej wnętrzu

Deska do serwowania serów z nożami to ciekawy, a jednocześnie użyteczny pomysł na prezent. Aromatyczne, wysokiej jakości sery i dobre czerwone wino stanowią idealne połączenie. 

Dużym zainteresowaniem cieszy się drewniana deska obrotowa, która sprawdza się przede wszystkim do serwowania sushi i pokrojonej na trójkąty pizzy oraz jako podstawka pod garnek z zupą lub daniem jednogarnkowym. 

Zasady pielęgnacji i czyszczenia desek z naturalnego drewna i bambusu

Jeśli chcemy, aby deska kuchenna nie straciła swoich właściwości i służyła nam jak najdłużej, należy o nią odpowiednio dbać i przestrzegać kilku ważnych zasad. Deskę wykonaną z surowego drewna przed pierwszym użyciem należy zaimpregnować olejem jadalnym i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Prawidłowo wykonana impregnacja przedłuża żywotność deski, ogranicza wchłanianie wilgoci i pomaga wyeksponować walory estetyczne drewna. 

Warto pamiętać, że deska z naturalnego drewna jest podatna na wchłanianie wilgoci i zapachów, dlatego po każdym użyciu należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć i odstawić do wyschnięcia w pozycji pionowej. Wilgotne deski mogą zacząć się wypaczać i pękać. W szczelinach zbierają się wówczas resztki krojonych produktów, co sprzyja namnażaniu się bakterii. Dobrym sposobem na dezynfekcję drewnianej deski jest posypanie jej powierzchni solą. Po kilku godzinach należy deskę spłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć i wysuszyć. Przebarwienia powstałe po krojeniu pomidora lub czerwonej papryki można usunąć roztworem wody z sodą, a zbyt mocne lub utrwalone zapachy sokiem z cytryny z dodatkiem soli. Ślady po nożu i drobne zarysowania najlepiej usunąć za pomocą przetarcia powierzchni deski drobnoziarnistym papierem ściernym. Następnie należy ją umyć, wysuszyć i zaimpregnować. 


Bambusowa deska ze względu na materiał, z którego została wykonana, nie wymaga aż tylu zabiegów pielęgnacyjnych co deska drewniana. Przed pierwszym użyciem można ją zaimpregnować olejem jadalnym, choć dzięki temu, że nie chłonie wilgoci, nie jest to warunek konieczny. Po każdym użyciu warto przemyć deskę sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem octu, a następnie spłukać i odstawić do wyschnięcia. Zarówno deska z naturalnego drewna, jak i deska bambusowa nie mogą być myte w zmywarce.

Ładne i funkcjonalne deski do krojenia i serwowania

Wysokiej jakości deski do krojenia i serwowania to akcesoria, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Są niezbędne przede wszystkim podczas przygotowywania posiłków. Służą do krojenia warzyw, owoców, mięs i innych produktów, ale też do serwowania dań, na przykład przekąsek. Wśród nich można wyróżnić także specjalne modele, na których można podawać sery czy wędliny, np. podczas przyjęć.

Produkty wysokiej jakości, niezbędne w każdej kuchni

Deski do krojenia i serwowania, jakie znajdziesz w tej kategorii, są zróżnicowane pod względem materiałów, z jakich zostały wykonane. Prezentujemy wysokiej jakości produkty bambusowe, drewniane i plastikowe. Polecamy deski przeznaczone do przygotowywania konkretnych potraw, np. skrobania ryb. Znajdziesz u nas deski, dzięki którym przygotowanie i serwowanie posiłków stanie się przyjemnością. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl