kuchenne.pl  | Akcesoria kuchenne i wiele więcej!

Patelnie

Garnki nierdzewne

Nierdzewne garnki sprawdzają się doskonale w każdej kuchni ze względu na materiał, z którego zostały wykonane. Najważniejsze zalety naczyń ze stali nierdzewnej to m.in.:

  • odporność na korozję, działanie kwasów i wszelkie uszkodzenia mechaniczne,
  • bardzo dobre i równomierne przewodnictwo cieplne,
  • trwałość i odporność na intensywną eksploatację,
  • duża odporność na wysokie i niskie temperatury,
  • łatwość czyszczenia i możliwość mycia w zmywarce,
  • możliwość używania na wszystkich typach kuchenek, w tym również na kuchenkach i płytach indukcyjnych,
  • korzystny stosunek jakości do ceny. 

Garnki do indukcji

Wybierając garnek do kuchenki indukcyjnej, należy zwrócić uwagę na kilka elementów, które mają wpływ na jego funkcjonalność. Przede wszystkim naczynie musi mieć idealnie płaskie, wielowarstwowe, ferromagnetyczne dno, a jego wielkość powinna być taka sama lub mniejsza niż średnica pola grzewczego kuchenki, choć w przypadku nowoczesnych kuchenek nie jest to już warunek konieczny – panele sensoryczne wykryją garnek bez względu na średnicę dna. Aby mieć pewność, że garnek jest przystosowany do indukcji należy sprawdzić czy na dnie lub na opakowaniu znajduje się piktogram przypominający rozciągniętą sprężynkę symbolizującą cewkę indukcyjną. W niektórych modelach garnków pod piktogramem znajduje się dodatkowo określenie „Induction”. 

Garnki do indukcji nie muszą być wykonane w całości z materiałów o właściwościach ferromagnetycznych – najważniejsze, aby posiadały solidne, ferromagnetyczne dno. Oprócz stali nierdzewnej do produkcji garnków na indukcję wykorzystuje się również żeliwo oraz aluminium. Jednym z przykładów aluminiowych naczyń dostosowanych do kuchenki indukcyjnej są garnki Granite marki Household, np. garnek granitowy o pojemności 3,1 litra. Cała seria wyróżnia się nowoczesnym wzornictwem, a najwyższej jakości materiał ukształtowany w technologii Cast Aluminum pokryty jest granitową powłoką Pfluon Cookmark, która imituje kamień i posiada właściwości nieprzywierające. Garnki z serii Granite mogą być wykorzystywane również jako brytfanny w temperaturze do 250°C.

Osobom preferującym naczynia ze stali nierdzewnej, a szczególnie tym, którzy chcą skompletować wyposażenie kuchni w nowym mieszkaniu polecamy elegancki zestaw garnków Mistral marki Berretti. Są to garnki wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej i mogą być używane na wszystkich typach kuchenek, w tym również na kuchence lub płycie indukcyjnej. Komplet składa się z czterech garnków o pojemności od 2 do 5,8 litra oraz rondla o pojemności 1,4 litra. Wszystkie naczynia posiadają solidne, wielowarstwowe dno i rozwiązania ułatwiające gotowanie – wewnętrzną skalę umożliwiającą precyzyjne odmierzanie płynów oraz funkcję bezpiecznego odcedzania wody. 

Garnki o specjalnym przeznaczeniu

Garnek do kuchenki indukcyjnej może być naczyniem uniwersalnym lub przeznaczonym do gotowania jednego określonego produktu. Przykładem wyspecjalizowanego naczynia z oferty naszego sklepu jest garnek do gotowania szparagów marki Kinghoff. Naczynie posiada wygodne, nienagrzewające się uchwyty, szklaną pokrywkę z odpowietrznikiem oraz wewnętrzne sito, które umożliwia łatwe odcedzenie ugotowanych szparagów. W sezonie szparagowym to idealne naczynie dla miłośników tego smakowitego, zdrowego warzywa. Poza sezonem garnek do gotowania szparagów może być wykorzystywany z powodzeniem do gotowania spaghetti, warzyw na parze lub ryby. Jest nie tylko funkcjonalny, ale także bardzo elegancki – wykonano go ze stali nierdzewnej polerowanej na wysoki połysk. Może być używany na wszystkich typach kuchenek i myty w zmywarce. 

Uniwersalne i specjalne patelnie 

Zarówno patelnie uniwersalne, jak i specjalne produkowane są z różnych materiałów. Bardzo często jest to wysokiej jakości aluminium, które gwarantuje szybkie i równomierne rozprowadzenie ciepła. Niezależnie od materiału, z którego została wykonana patelnia, warto wybrać model pokryty nieprzywierającą powłoką – ceramiczną, tytanową lub teflonową. Dobrym przykładem patelni non-stick o uniwersalnym przeznaczeniu jest aluminiowa patelnia z pokrywą Tivano marki Berretti, która przystosowana jest do każdego rodzaju kuchenek, w tym również do kuchenki indukcyjnej. Wyprofilowana rączka typu Soft Touch gwarantuje bezpieczne i komfortowe użytkowanie. 

Wśród patelni o specjalnym przeznaczeniu znajduje się m.in. aluminiowa patelnia do naleśników pokryta powłoką nieprzywierającą. Można z niej korzystać na kuchence gazowej, ceramicznej i halogenowej. 

Warto pamiętać, że przy wyborze patelni na indukcję, należy kierować się podobnymi kryteriami jak w przypadku garnków. 

Brytfanny do pieczenia

Brytfanny żeliwne, stalowe, aluminiowe, ceramiczne i szklane to naczynia, które umożliwiają pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie oraz gotowanie zróżnicowanych potraw mięsnych i warzywnych. Tradycyjna brytfanna żeliwna zwana gęsiarką służyła pierwotnie do zapiekania gęsiny i innych potraw mięsnych. Żeliwna brytfanna do pieczenia w nowoczesnym wydaniu posiada często powłokę emaliowaną, która ogranicza możliwość przywierania potraw i ułatwia utrzymanie czystości. Żeliwo posiada właściwości ferromagnetyczne, dzięki czemu żeliwna brytfanna do pieczenia może być używana na wszystkich typach kuchenek, a więc również na kuchence indukcyjnej. Choć brytfanny z żeliwa rozgrzewają się powoli, doskonale kumulują i długo utrzymują ciepło. 

Uniwersalnymi i cieszącymi się od lat niesłabnącą popularnością naczyniami do obróbki termicznej są szklane brytfanny do pieczenia. Charakteryzują się dużą odpornością na niskie i wysokie temperatury, nie rysują się, nie matowieją i można je myć w zmywarce. Mają właściwości antyalergiczne, nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie absorbują zapachów, dzięki czemu mogą być wykorzystywane zarówno do mięsa i zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych, jak i do wypieku ciasta. Dużą zaletą szklanych brytfann jest ich transparentność, która umożliwia wzrokową kontrolę pieczenia bez konieczności otwierania piekarnika. 

Jedną z najciekawszych szklanych brytfann w naszej ofercie jest wykonana z odpornego na szok termiczny szkła borokrzemowego brytfanna prostokątna z wygodnymi uchwytami i nowatorskim systemem Grill&Drop. Oprócz pieczenia w piekarniku może być używana na kuchenkach elektrycznych oraz służyć do podgrzewania potraw w mikrofalówce.

Garnki, patelnie i brytfanny – zaprojektowane dla Twojej wygody 

Dobrej jakości garnki, patelnie i brytfanny to gwarancja smaku przygotowywanych potraw, a także przyjemności z gotowania. Solidne wykonanie zapewnia naczyniom trwałość i żywotność, a nowoczesny design wysoką estetykę i funkcjonalność. W naszym asortymencie znajdziesz starannie wyselekcjonowane produkty najwyższej klasy, które sprawdzą się zarówno w domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Zadbaliśmy o duży wybór naczyń w różnych rozmiarach i kształtach. Dzięki temu z łatwością dopasujesz je do potrzeb swojej kuchni. 

Trwałe i niezawodne 

Nasze garnki, patelnie i brytfanny przystosowane są do wszystkich typów kuchenek, a także do piekarników. Dzięki możliwości mycia w zmywarce łatwo utrzymasz je w czystości. Jakościowe materiały, z których zostały wykonane, równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni, usprawniając proces gotowania. Ponadto nasze naczynia są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Wykonane z najwyższą dbałością o szczegóły, dodadzą eleganckiego rysu każdej kuchni. Zapoznaj się z ofertą naszych naczyń, a także kompletów garnków. Znajdziesz u nas także pokrywki szklane i silikonowe oraz patelnie i rondle o różnej wielkości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium