kuchenne.pl  | Akcesoria kuchenne i wiele więcej!
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kategorie blog

Domowe Cannelloni z Mięsem i Szpinakiem w Sosie Pomidorowym

Domowe Cannelloni z Mięsem i Szpinakiem w Sosie Pomidorowym

Składniki na Ciasto:

  • 12 cannelloni (rurki makaronowe do nadziewania)
  • 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 200 g świeżego szpinaku, drobno posiekanego i ugotowanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 jajko
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g parmezanu, startego
  • Sól, pieprz, oregano do smaku

Składniki na Sos Pomidorowy:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, bazylia do smaku

Przydatne akcesoria kuchenne:

[product id="34340, 34668, 4301, 4434, 4909"]

Przygotowanie:

Przygotowanie Ciasta:

  1. Gotuj cannelloni według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie Farszu:

  1. W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż staną się miękkie.

  2. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie dobrze usmażone. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

  3. W osobnej misce połącz ugotowany i posiekany szpinak, ser ricotta, jajko, i połowę startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Dodaj usmażone mięso do mieszanki z szpinakiem i dokładnie wymieszaj.

Składanie Cannelloni:

  1. Nałóż farsz do foremek do cannelloni lub użyj łyżki do nadziewania.

  2. Wypełnij cannelloni farszem.

Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

  1. W rondlu podsmaż czosnek na oliwie z oliwek, aż zacznie pachnieć.

  2. Dodaj passatę pomidorową i przyprawy (sól, pieprz, bazylia). Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.

Pieczenie Cannelloni:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę sosu pomidorowego na dnie.

  3. Układaj cannelloni na sosie.

  4. Polej pozostałym sosem pomidorowym i posyp resztą parmezanu.

  5. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż cannelloni będą miękkie, a sos pomidorowy delikatnie zrumieni się.

Podsumowanie: Domowe cannelloni z mięsem i szpinakiem to sycące danie, które wykorzystuje kilka akcesoriów kuchennych, takich jak rondel, patelnia, foremki do cannelloni i naczynie żaroodporne. To idealna propozycja na uroczyste okazje lub rodzinny obiad. Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium